Premio van Son / Autobanden Van Son

Servicebeurt

Kleine en grote beurt

Waarom een grote of kleine beurt laten uitvoeren?

Voorkomen is beter dan genezen! (en goedkoper) Regelmatig onderhoud garandeert u een veiligere auto met een langere levensduur, betere prestaties en minder benzien of diesel verbruik. Bovendien voorkomt een vroege diagnose vaak dure reparatiekosten.

Moet ik een grote of kleine onderhoudsbeurt laten uitvoeren?

De meeste moderne auto’s zijn met boordcomputers uitgerust, deze kunnen aangeven wanneer het tijd is voor een onderhouds beurt of een oliewissel. Heb je geen boorcomputer weet dan dat voor de meeste wagens geldt: jaarlijks moet je afwisselen tussen de ‘kleine’ en ‘grote’ onderhoudsbeurt.  Dit wordt vaker gecombineerd met de APK keuring. Houd er rekening mee dat factoren zoals rijstijl, gewicht, gebruik van slecht wegdek, en de weersomstandigheden, ervoor zorgen dat een onderhouds beurt sneller nodig kan zijn.

Een belangrijk onderhoudspunt is het regelmatig verversen van de motorolie en de vervanging van de bijhorende oliefilter. Doe dit in elk geval jaarlijks: motorolie reinigt, smeert en koelt het inwendige van de motor. Maar omdat motorolie slinkt bij gebruik en omdat er zich vuil afzet, moet deze regelmatig ververst worden. Voldoende goede kwaliteit olie zorgt trouwens voor een optimale prestatie van uw aandrijving, zodat u minder brandstof verbruikt en de motor minder lawaai maakt.

Wat gebeurd er tijdens de onderhouds beurt?

De jaarlijkse controle kan twee vormen aannemen. Bij een kleine beurt controleert de monteur de auto op essentiële punten zoals verlichting, remmen, ruitenwissers, bandenspanning enz. Ook de motorolie wordt ververst. Deze controle is vooral preventief en laat toe om eventuele problemen tijdig te signaleren. Bij een grote beurt haalt de monteur de grove middelen boven: de wielen worden eraf gehaald, remblokjes worden van nabij bekeken, de stabiliteit van de auto wordt onderzocht, enz. Op het einde van de kleine of grote beurt verschaft de monteur alle informatie over de technische staat van uw auto en de uitgevoerde werken.

Vraag voor het onderhoud aan uw auto een vrijblijvende offerte aan.