Premio van Son / Autobanden Van Son

APK

Wat is APK ?

De APK (Algemene Periodieke Keuring) is een in Nederland wettelijk verplichte keuring van uw voertuig ter bevordering van de verkeersveiligheid en ter bescherming van het milieu.

In Nederland staat de keuringsplicht beschreven in de Wegenverkeerswet 1994 en daarvan afgeleide regelingen. Volgens deze regelgeving moet u uw personenauto / bedrijfsauto jaarlijks of om de twee jaar laten keuren. De periode is afhankelijk van uw auto, de datum dat deze voor het eerst op de weg is toegelaten, én het soort brandstof. Zware bedrijfsauto’s en sommige speciale voertuigen moeten elk jaar worden gekeurd vanaf het moment dat ze nieuw op de weg worden toegelaten.

Waarom moet u tijdig uw auto APK laten keuren?

Als u een voertuig in uw bezit hebt, is het belangrijk om te weten óf en wanneer deze APK goedgekeurd moet zijn.
Let op: De APK is een momentopname en geeft geen garantie dat uw voertuig de rest van het jaar veilig blijft om mee te rijden. Het is dus niet zo dat u een jaar lang geen onderhoud hoeft te plegen! Regelmatige controle, onderhoud en reparatie van uw voertuig blijft dus belangrijk.

Als uw voertuig APK-plichtig is, dan mag u niet rijden zonder geldige APK. Doet u dat wel, dan kan de RDW of de politie u hiervoor beboeten, als u een ongeluk krijgt met een niet goedgekeurd voertuig, dan keert de verzekeringsmaatschappij hoogst waarschijnlijk ook geen geld uit. Het is dus van groot belang om je voertuig tijdig APK te laten keuren.

Wanneer moet uw auto gekeurd worden?

Als een personenauto of lichte bedrijfsauto (tot 3.500 kg) al eerder APK is goedgekeurd, kunt u uitgaan van de datum vermeld op het APK-keuringsrapport. Dit hebt u bij de vorige keuring meegekregen. Vóór of op deze datum moet de auto opnieuw goedgekeurd zijn. U kunt 60 dagen voordat de keuringsdatum afloopt uw auto al laten keuren, de APK datum blijft dan geldig één jaar na de eigenlijke keuringsdatum.