Premio van Son / Autobanden Van Son

Balanceren

Balanceren

Trilt uw stuur, dashboard of rugleuning tijdens het rijden? Dit zijn tekenen dat uw wielen niet goed zijn uitgebalanceerd. Goed uitgebalanceerde wielen zijn over de hele omtrek even zwaar. Dit voorkomt dat uw auto bij een bepaalde snelheid gaat trillen of schudden en de ophanging onnodig wordt belast.

Wat gebeurt er bij het balanceren?

Autobanden van Son klemt of plakt een of meer wielgewichten op de velg. Dit wielgewicht heeft een bepaald gewicht dat nodig is om de onbalans op te heffen. Dit doen wij op een van de modernste balanceer-apparaten waarmee het benodigde gewicht tot op de gram kan worden vastgesteld. Wij meten het wiel met de band door om ervoor te zorgen dat het wiel over de hele omtrek even zwaar is.

Hoe vaak en wanneer balanceren?

Autobanden van Son adviseert u om de 12.000 km uw wielen uit te balanceren. Doen er zich klachten voor onder het rijden of na een aanvaring met een stoeprand of kuil in de weg en:

  • Uw stuur en/of dashboard trilt bij hogere snelheden (100 tot 140 km/uur)
  • Uw stuur beweegt zich langzaam heen en weer bij een lage snelheid (40 tot 70 km/uur)

Wij adviseren u al bij de minste trilling de balans te laten controleren, aangezien dit nooit vanzelf overgaat en gaandeweg erger wordt.

Moeten al mijn banden worden gebalanceerd?

Autobanden vanSon adviseert om alle 4 de wielen uit te balanceren, alleen zo kunnen wij u optimaal rijcomfort zonder hinderlijke trillingen en onregelmatige slijtage garanderen. Doet u dit niet, dan is de kans groot dat u zo weer op de stoep staat omdat de onregelmatige slijtage doorgaat bij de niet-gebalanceerde banden.

Wat zijn de gevolgen van slecht uitgebalanceerde wielen?

In ieder geval weinig tot geen veiligheid en rijcomfort. Bedenk daarbij dat de reparatie- en vervangingskosten van bijv. ophanging of schokdempers die u gegarandeerd krijgt als u blijft doorrijden met slecht uitgebalanceerde wielen. Deze kosten kunt u eenvoudig vermijden door uw wielen regelmatig bij Autobanden van Son op onbalans te laten controleren.